PARNELL HOUSE

PROJECT DESCRIPTION

2020 New Zealand Architecture Award winning – ‘Stevens Lawson Architects’ house designed over 3 levels and built using a combination of materials.

Masonry foundation walls forming the basement/garage with rib and timber suspended slab over and slab on grade forming the remainder. Timber and steel frames forming the upper 2 levels to achieve the open spaces with a mix of brick and timber cladding. Steel braced frames providing the lateral system to the mid floor. The upper floor level overlooks a stone lined roof.

Special features included a mid-level roof with a layer of loose pebbles over, spiral stair, custom fireplace hearths and off the form concrete landscaped retaining walls.

More images can be found here on the NZIA website.

Lead Engineer: Matthew Gilfoyle

Region: Albany, Auckland

Size: 490 sqm

Category: Living

Architect: Steven Lawson Architects

Contractor: Biggs Construction

Parnell House Spiral Stair
Parnell House

Leave a Reply

Your email address will not be published.